tiistai 12. maaliskuuta 2013

John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe



Viimeisen kahden kuukauden saldo on vajaa kymmenen kesken jäänyttä, tai ainakin kesken olevaa, kirjaa. Sen jälkeen on hyvä aloittaa nuortenkirjasta

Sellainenhan tämä ehkä on?

The Fault in our Stars nappaa mukaansa ensi kappaleesta parantumattomasti syöpäsairaan Hazelin elämään. Elämässä tarinat voi kertoa monella tavalla, toteaa Hazel kirjassa, ja valitsee tyylilajiksi huumorin. Ironia, musta huumori ja nokkela sanailu kantavat tätäkin tarinaa tehden siitä vähän niin kuin paria sukupolvea nuorempien - ja syöpäsairaiden - Sinä päivänä -version.

Odotin koko ajan että kirja loppuisi samalla tavalla kuin päähenkilön lempikirja, kesken lauseen - niin kuin ihmiset lähtevät täältä. Se loppuu kuitenkin niin siedettävästi kuin aiheenasettelu nyt antaa myöden.

Pointti on tietysti rakkaus, elämän ja hyvien hetkien katoavaisuus ja viestinä lähinnä: älä valita, ainakaan et ole hukkumassa nesteeseen omissa keuhkoissasi.

Raadollisesti ja huumorilla kuvattu syöpäsairaiden nuorien arki on niin todellisen oloista, että kirjailija on todella tehnyt taustatyönsä tai hänellä on lähipiirin kautta kokemusta asiasta. Muuten hän ei voisi laittaa henkilöiden suuhun moisia juttuja: "En usko, että olet kuolemaisillasi", minä sanoin. "Minusta tuntuu, että olet vain saanut pienen syövän."

Filosofisia helmiäkin löytyy: "Siihen minä uskon. Uskon että maailmankaikkeus haluaa tulla huomatuksi, Minusta tuntuu, että maailmankaikkeus suosii tietoisuutta ja palkitsee älyä osittain siksi, että se nauttii kun sen kauneutta tarkkaillaan."

Nuorten kirjoissa on varsinaisia helmiä, lue vaikka Sieppari ruispellossa. Tai tämä.

1 kommentti:

  1. Oi ihanaa, The Fault in Our Starsista tykännyt! Luin tuon juuri koulutehtävään englanniksi, ja unohtumattomana mieleen kyllä jäi :) Minäkin muuten odotin, että Green olisi lopettanut romaanin kesken niin kuin An Imperial Afflictionissa!

    http://quotidienne2014.blogspot.fi/

    VastaaPoista